top of page
Foto van schrijverLana Skyn Team

Hoe lang niet in de zon na laserontharing

Laserontharing is een van de meest populaire cosmetische behandelingen in Amsterdam. Het biedt langdurige voordelen en is ook pijnloos. Voor optimale resultaten is consistente nazorg essentieel. Een van de belangrijkste stappen is het vermijden van de zon na de behandeling. Dus, hoe lang moet je de zon vermijden na laseren?


Laten we het antwoord in dit artikel onthullen. Hier zullen we de redenen geven over waarom je zonlicht moet vermijden, effectieve bescherming strategieën ontdekken en een gedetailleerde tijdlijn verkennen om een veilige herstelperiode na de laserbehandeling te waarborgen.


Waarom je zonblootstelling na laserontharing moet vermijden

Hoe lang niet in de zon na laserontharing

Bescherming tegen zon wordt essentieel, omdat laserontharing de gevoeligheid van de huid voor zonlicht kan verhogen. Directe blootstelling aan zonlicht na een laserbehandeling kan de volgende effecten veroorzaken:


Huidirritatie:

Omdat de laser de huid heeft beïnvloed, zijn de behandelde gebieden meestal rood en gevoelig na de behandeling. Zonlicht verergert deze gevoeligheid, wat meer pijn veroorzaakt en het herstel verlengt.


Hyperpigmentatie:

UV-stralen kunnen donkere vlekken veroorzaken op de behandelde huid als deze niet goed wordt beschermd. Deze vorm van hyperpigmentatie ontstaat door overmatige melanineproductie, omdat het zelfverdedigingsmechanisme van de huid tegen UV-schade in werking treedt.


Brandwonden:

De huid wordt ultra-gevoelig voor zonlicht na de laserbehandeling; zelfs een korte blootstelling aan zonlicht kan al leiden tot pijnlijke brandwonden. Dit veroorzaakt niet alleen pijn, maar maakt de huid ook kwetsbaarder, waardoor toekomstige behandelingen moeilijker uit te voeren zijn.


Langzamere genezing:

Zonlicht verstoort de natuurlijke genezing mechanismen van de huid. Het kan roodheid, zwelling en gevoeligheid veroorzaken. Deze extra genezingstijd verschuift je volgende laserbehandeling, waardoor ze minder effectief zijn.


Na een laserbehandeling is het vermijden van zonblootstelling essentieel om je huid te beschermen tegen chronische schade. Het zorgt ook voor een succesvolle behandeling. Effectieve nazorg beschermt je investering in laserontharing en zorgt voor een gladde en egale huid.


Hoe lang moet je uit de zon blijven?

De meeste cosmetische experts raden aan om directe zonblootstelling op de behandelde huid twee weken na de laserbehandeling te vermijden. Dit is omdat de huid tijd nodig heeft om te genezen voordat je deze weer aan de zon blootstelt.

Daarnaast moet je minimaal twee weken voor en na de behandeling niet bruin worden of zonnebaden. Bruine huid maakt het makkelijker voor de huid om te verbranden en blokkeert de kans op een goed resultaat van de behandeling.

Hier is een aanbevolen tijdsplanning van LanaSkyn om zonlicht te vermijden na een laserbehandeling:

  • Direct na de behandeling: Vermijd zonblootstelling gedurende 48 uur.Eén tot twee weken: Draag beschermende kleding en zonnebrandcrème om zonblootstelling te minimaliseren.Na twee weken: Zonblootstelling kan geleidelijk worden verhoogd, maar regelmatig gebruik van zonnebrandcrème moet doorgaan.

Iedereen heeft een verschillende huidgevoeligheid vanwege het huidtype en het behandelde gebied. Raadpleeg je lasertechnicus voor op maat gemaakte begeleiding.


Hoe moet je je huid beschermen na een laserbehandeling?

Voldoende zonbescherming is eenvoudig met de volgende preventieve maatregelen:


Een breed spectrum zonnebrandcrème:

Je moet een breed spectrum zonnebrandcrème gebruiken. Dit type product beschermt de huid tegen zowel UVA- als UVB-stralen. We raden aan SPF 30 of hoger te gebruiken. Breng royaal aan op alle blootgestelde lichaamsdelen en breng om de twee uur opnieuw aan om de bescherming te behouden. Zonnebrandcrème is een belangrijke barrière tegen gevaarlijke ultraviolette stralen.


Zonbeschermende kleding:

Kleding die direct zonlicht blokkeert, is de beste optie. Het dragen van lange mouwen, brede hoeden en zonnebrillen is het beste voor volledige dekking. Lichtgewicht, ademende stoffen helpen je comfortabel te blijven terwijl ze direct zonlicht blokkeren.


Vermijd de piekuren:

We raden aan om de piekuren tussen 10 uur 's ochtends en 4 uur 's middags te vermijden, wanneer de zon het heetst is. Sterke UV-straling veroorzaakt op dit moment de meeste schade aan de huid. Breng daarom de rest van de tijd binnen door of onder een schaduwrijke plek. Dit helpt om de kans op irritatie te verminderen.


Zoek de schaduw op:

Breng het grootste deel van je tijd buiten door in beschutte gebieden. Als deze niet beschikbaar zijn, neem dan een draagbare paraplu mee om jezelf in de schaduw te houden. Deze extra veiligheidsmaatregel helpt als je een langere tijd buiten bent.


Gebruik delicate huidverzorging:

Bepaalde producten, zoals exfolianten, chemische stoffen of agressieve huidverzorgingsproducten, kunnen gevoeligheid veroorzaken. Kies geurvrije en kalmerende producten die de huid helpen herstellen. Een lichte moisturizer is ook essentieel om de huidbarrière te genezen. Het houdt de huid ook stevig tijdens het genezingsproces.


Kun je zonnebanken gebruiken?

Gebruik nooit zonnebanken voor of na een laserbehandeling. De ultraviolette stralen die door zonnebanken worden uitgezonden, verhogen de kans op verbranden, verkleuring en schade aan de behandelde plekken.


Vermijd het gebruik van zonnebanken gedurende enkele weken na de behandeling. Zonnebanken moeten volledig vermeden worden tussen laserbehandelingen door voor een gezonde huid. Dit zal je de beste resultaten opleveren van de laserontharing therapie.


Wat gebeurt er als je de richtlijnen negeert?

Het negeren van de juiste zonbescherming na laserontharing wordt sterk afgeraden. Het kan leiden tot:


Verlengde irritatie:

Roodheid en gevoeligheid in het behandelde gebied kunnen langer aanhouden zonder de juiste zonbescherming. Het maakt het herstel niet alleen minder gemakkelijk, maar verlengt ook de genezingstijd. Het vergroot de irritatie wanneer extra factoren, zoals agressieve producten, in contact komen met de huid.


Verhoogde gevoeligheid:

Ontsteking door zonblootstelling kan de daaropvolgende laserbehandeling pijnlijk maken en de effectiviteit verminderen. Het kan ook de herstelperiode voor gevoelige gebieden verlengen, wat invloed heeft op het behandelplan.


Permanent beschadigde huid:

Zonblootstelling kan de behandelde huid voorgoed beschadigen, wat leidt tot permanente donkere vlekken of littekens. Dergelijke cosmetische afwijkingen zijn vaak het moeilijkst en duurst om te herstellen. Ze vereisen meestal meerdere behandelingen.


Slechte behandelresultaten:

De toegang van zonlicht verstoort het effect van de laser op de haarzakjes. Dit resulteert in ongelijkmatige resultaten, die meer sessies vereisen om te corrigeren en een perfect resultaat te behalen.


Het is altijd beter om preventief te handelen dan curatief na complicaties. Consistentie in de nazorg, zorgt voor een vlotte herstelperiode met optimale resultaten.


Wanneer kun je normale activiteiten hervatten?

Na de laserbehandeling moeten een paar instructies worden opgevolgd om je dagelijkse activiteiten voort te zetten. Intensieve lichaamsbeweging mag ten minste 48 uur niet worden beoefend. Oefening veroorzaakt zweet dat de behandelde gebieden kan irriteren. Hottubs en sauna’s mogen ten minste een paar dagen niet worden gebruikt om het risico op irritatie of infectie te minimaliseren.


In het geval van gezichtsbehandelingen, draag geen make-up in de eerste 24 uur. Kies voor milde producten om mogelijke irritatie te verminderen wanneer je het weer draagt. Tot slot, stop met scheren van het behandelde gebied voor minimaal een dag om reacties te voorkomen.


Conclusie

Nazorg van laserontharing is bedoeld om je huid te beschermen, terwijl je de maximale resultaten behaalt. Volg effectieve zonbeschermingsmaatregelen in Amsterdam om de kans op vervelende reacties te minimaliseren. Met consistente nazorg zul je het meeste profijt van de behandeling ervaren, en blijft je huid gezond en glad.


Neem contact op met onze laserexperts voor meer nuttig advies. Uiteindelijk is preventie altijd beter dan genezen. Dit maakt de zorg voor jezelf na de behandeling aangenamer!


Veelgestelde vragen


Wat als ik per ongeluk zonblootstelling heb?

Breng onmiddellijk natuurlijke aloë vera of een kalmerende crème aan. Vermijd verdere blootstelling en raadpleeg je arts als huidirritatie optreedt.


Hoe weet ik of mijn huid voldoende genezen is voor zonblootstelling?

Controleer op roodheid of gevoeligheid. Als je huid normaal aanvoelt, kun je geleidelijk zonblootstelling hervatten, maar altijd met beschermende maatregelen.


Wat als het bewolkt is in Amsterdam? Moet ik dan nog steeds zonnebrandcrème gebruiken?

Ja, UV-stralen kunnen zelfs door wolken heen doordringen. Draag altijd zonnebrandcrème, zelfs op bewolkte dagen.


Comments


bottom of page