top of page
Foto van schrijverLana Skyn Team

Hoelang blijft haar weg na het laseren? Het volgende kun je verwachten

Haren laten weglaseren is een populaire manier om haargroei tegen te gaan. Zo is het een veelgebruikte methode door veel mensen in Amsterdam om ongewenst haar te verminderen. De methode verschilt van scheren of harsen omdat het langduriger resultaat oplevert.


De laser werkt door gebruik te maken van een specifieke golflengte van lichtenergie om de haarzakjes te targeten. Het beschadigt de follikel en vertraagt ​​de haargroei. Veel mensen vragen zich echter af hoe lang het haar verwijderd blijft na een laserbehandeling. Dit kan van vele factoren afhangen.


In dit artikel wordt door ons omschreven hoe laserontharing werkt, hoe lang de resultaten aanhouden, welke factoren de resultaten kunnen beïnvloeden en hoe u deze kunt verlengen.


Hoe werkt het ontharen door middel van laseren?

hoelang blijft haar weg na laseren

Laserontharing maakt gebruik van geconcentreerde lichtstralen. Het licht richt zich op het pigment in het haar, genaamd melanine. De melanine in het haarzakje absorbeert het licht, waardoor het haarzakje beschadigd raakt door de hitte. Zodra het follikel vernietigd is, kan er geen haar meer groeien. Dit proces vertraagt ​​de haargroei voor een langere periode.


Haar heeft de neiging om in fasen binnen een cyclus te groeien. Laserontharing is het meest effectief tijdens de actieve groeifase, die de "anagene" fase wordt genoemd. Omdat niet alle haren zich tegelijkertijd in dezelfde fase bevinden, zijn er meerdere sessies nodig om alle haren te behandelen. Meestal zijn 2–6 sessies met enkele weken ertussen nodig om de beste resultaten te zien.


Hoe lang blijft haar weg na een laserbehandeling?

Na het voltooien van een reeks laserbehandelingen blijven de haren voor een langere periode weg. Het resultaat kan voor de meeste mensen enkele maanden tot zelfs jaren duren. Laserontharing garandeert echter geen permanente ontharing. Enkele haren zullen teruggroeien, maar het zal doorgaans fijner en lichter zijn dan voorheen. Bovendien zal het haar ook veel langzamer teruggroeien in vergelijking met haar op onbehandelde plekken op het lichaam.


Mensen die laserontharing ondergaan, ervaren doorgaans een aanzienlijke vermindering van de haargroei. Na de eerste behandeling kunnen individuen een vermindering van 10% tot 25% van de haargroei verwachten. De resultaten kunnen echter variëren, afhankelijk van verschillende onderstaande factoren.


Factoren die de resultaten beïnvloeden 

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op hoe lang het haar wegblijft na laserontharing. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten:


  1. Haartype

Allereerst, haartype speelt een enorme rol in de effectiviteit van laserontharing, omdat de laser zich richt op het pigment in het haar. Mensen met donker haar zien hierdoor meestal de beste resultaten. De laser kan namelijk gemakkelijk het donkere pigment targeten, wat leidt tot een langduriger resultaat. Mensen met lichtere haarkleuren, zoals blond, zien vaak minder significante resultaten. Voor hen kunnen meer sessies nodig zijn.


  1. Huidtype

Daarnaast is het huidtype een andere belangrijke factor die beïnvloedt hoe lang het haar wegblijft na laserbehandeling. De laser wordt aangetrokken door donker pigment, waardoor mensen met een lichtere huid en donkerder haar meestal de beste resultaten ervaren. Door het contrast kan de laser gemakkelijk onderscheid maken tussen huid en haar. Het is echter een grotere uitdaging voor de laser om onderscheid te maken tussen huid en haar op een donkere huid.


  1. Hormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol in haargroei. Daarom kunnen veranderingen in de hormoonspiegels ervoor zorgen dat het haar weer groeit, zelfs na laserontharing.  Zwangerschap, menopauze en aandoeningen zoals PCOS kunnen bijvoorbeeld de haargroei beïnvloeden. In deze gevallen kan het haar sneller terugkomen dan verwacht. Wij adviseren mensen met hormonale onevenwichtigheden om regelmatig onderhoudsbehandelingen uit te voeren om de haren weg te houden.


  1. Behandelingsgebied

Het onderdeel van het lichaam dat wordt behandeld, is ook een belangrijke factor. Zo hebben sommige lichaamsdelen namelijk meer actieve haarzakjes. Bijvoorbeeld, laserontharing op het gezicht of de bovenlip zal meer behandelingen vereisen dan de benen, omdat gezichtshaar sneller groeit. Behandelingen rondom de bikinilijn, oksels en benen reageren meestal goed op het laseren en zullen langer meegaan.


  1. Nazorg en onderhoud

Goede nazorg is essentieel om de resultaten van laserontharing te verlengen. We raden aan om blootstelling aan de zon te vermijden en de behandelde huid goed te hydrateren. Deze aanpak kan allergische reacties na de laserontharing voorkomen en de resultaten verbeteren. Desalniettemin, er zijn ook sessies nodig om de resultaten te onderhouden en het haar weg te houden. Door regelmatig onderhoud wordt een grotere hoeveelheid haarzakjes tijdens hun groeifase behandeld, wat vervolgens zorgt voor langdurige resultaten.


Is laserontharing permanent?

Hoewel laserontharing de haargroei aanzienlijk kan verminderen, wordt het niet als permanent beschouwd. Sommige mensen kunnen in bepaalde gebieden permanente haaruitval ervaren, maar de meeste hebben onderhoudsbehandelingen nodig. De behandeling is goedgekeurd als een "permanente methode voor haarreductie," wat betekent dat het de hoeveelheid haar die teruggroeit vermindert. Het is echter mogelijk dat het niet alle haargroei voor onbepaalde tijd stopt.


Soms kunnen mensen na enkele maanden of jaren opnieuw haargroei ervaren. Dit teruggegroeide haar zal echter vaak lichter en fijner zijn. Hoewel de resultaten niet permanent zijn, vinden veel mensen dat laserontharing relatief langdurige resultaten biedt, in tegenstelling tot andere ontharingsmethoden zoals harsen of scheren.


Hoe behoudt men de resultaten van laserbehandelingen?

Hoe behoudt men de resultaten van laserbehandelingen

Het behouden van de resultaten van laserontharing voor een langere periode vereist eenvoudige maar effectieve stappen. Hier zijn enkele tips van Lana Skyn om de gladde, haarvrije resultaten van je laserbehandelingen te verlengen:


  1. Plan onderhouds sessies

Ten eerste raden wij aan sessies te plannen om de resultaten van de laserbehandeling te onderhouden. Afhankelijk van je haargroei kun je deze sessies na 6-12 maanden doen. Deze sessies richten zich op alle haartjes die mogelijk zijn teruggegroeid en helpen om een gladde, haarvrije huid te behouden. Het regelmatige bijwerken zorgt ervoor dat de resultaten langer aanhouden en vermindert de noodzaak voor herhaalde behandelingen in de toekomst.


  1. Bescherm je huid tegen de zon

Ten tweede kan blootstelling aan de zon na de laserbehandeling de huid irriteren. Dit kan de resultaten aanzienlijk beïnvloeden. Wij adviseren daarom het behandelde gebied te beschermen door direct zonlicht te vermijden en breedspectrum zonbescherming aan te brengen. Het moet een SPF van 30 of hoger hebben. De SPF helpt huidbeschadiging te voorkomen, waardoor de laserbehandeling langer meegaat en effectiever werkt.


  1. Vermijd waxen of epileren

Het is het beste om harsen of epileren tussen laserbehandelingen te vermijden. Wij raden dit aan om de resultaten te verlengen en eventuele bijwerkingen te voorkomen. Deze methoden verstoren de haarzakjes, waardoor de effectiviteit van de laser afneemt. In plaats daarvan raden wij aan om indien nodig te scheren. Scheren heeft geen invloed op het follikel zelf, waardoor de laser beter op het haar kan richten.


  1. Hydrateer regelmatig

Door de behandelde huid gehydrateerd te houden, blijft de gladheid behouden. Hydrateren ondersteunt bovendien het genezingsproces na laserbehandelingen. Wij adviseren hiervoor een zachte, geurvrije vochtinbrengende crème te gebruiken. Deze houdt de huid gehydrateerd en voorkomt irritatie met bijwerkingen. Een goed gehydrateerde huid zorgt voor betere resultaten en een langdurige, gezonde huid.


  1. Was voorzichtig

Na de laserontharing in het behandelde gebied is het essentieel om deze voorzichtig te wassen en te exfoliëren. Wij raden aan om 2-3 keer per week een zachte exfoliant te gebruiken om de huid zacht en schoon te houden. Bovendien helpt dit ingegroeide haartjes te voorkomen en bevordert het afstoten van behandeld haar. Vergeet niet om agressieve scrubs te vermijden die de huid kunnen beschadigen. Door regelmatig te reinigen blijven de effecten langer behouden.


  1. Overzie hormonale veranderingen

Ten slotte kunnen hormonale veranderingen haargroei na de laserbehandeling veroorzaken. Wij adviseren daarom om aandoeningen zoals PCOS, zwangerschap of menopauze met medische hulp en begeleiding te behandelen. Dit kan de resultaten van uw laserbehandeling verlengen. Hormonale veranderingen beïnvloeden de haargroei, dus het is belangrijk om deze onevenwichtigheden vroegtijdig aan te pakken voor langdurige resultaten door de behandeling. Een hormonaal evenwicht ondersteunt dus een langdurige, effectieve haarreductie als gevolg van de behandeling.


Conclusie


Laserontharing is een zeer effectieve methode voor langdurige haarreductie. Toch garandeert het geen onbepaalde, permanente ontharing. De meeste mensen zullen echter maanden tot jaren een gladde, haarvrije huid ervaren.

De resultaten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Uw haar, huid, hormonen en het behandelde gebied zijn allemaal verantwoordelijk. Onderhoudsbehandelingen zijn noodzakelijk om het resultaat te verlengen en het haar langer weg te houden.

Neem contact met ons op voor de beste laserontharing ervaring in Amsterdam. Wij bieden u een handige en tijdbesparende oplossing. De behandeling vermindert de noodzaak van regelmatig scheren of waxen en maakt de huid gladder en gezonder dan ooit tevoren.


Veelgestelde vragen


Groeit het haar terug na de laserontharing?

Wanneer een haarzakje wordt vernietigd door laserontharing, groeit het niet meer terug. Als het haarzakje alleen beschadigd is, kan er wat haar terugkomen. Dit haar is echter over het algemeen fijner, lichter en groeit langzamer. De tijd die het haar nodig heeft om terug te groeien, hangt af van de unieke groeicyclus van het individu.


Beïnvloeden hormonen de resultaten van laserontharing?

Ja, hormonale veranderingen, met name die geassocieerd worden met de menstruatiecyclus, zwangerschap of aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), kunnen de timing en effectiviteit van laserbehandelingen beïnvloeden.


Hoeveel sessies zijn er nodig voor langdurige resultaten?

Na de eerste laserbehandeling kunt u verwachten dat u 10% tot 25% van uw haar verliest. De meeste mensen hebben tussen de twee en zes lasersessies nodig voor langdurige haarverwijdering. De meerderheid van de patiënten ervaart een gebrek aan haar op de behandelde gebieden gedurende enkele maanden tot zelfs jaren na de behandelingen. Wanneer het haar opnieuw begint te groeien, zal het fijner en lichter van aard zijn.


Commenti


bottom of page